Jak wykonać prostą i zdrową przekąskę? Sprawdź nasze wegańskie kule mocy – my jemy je codziennie, sami dopracowaliśmy także przepis.
Nasze kulki nie zawierają orzechów ani daktyli, są szybkie do wykonania i tanie. Mogą stać w lodówce kilka dni.
Wegańskie kule mocy – przepis
Składniki:
- duża szklanka lub 2 słonecznika
- duża szklanka fig
- olej kokosowy (nierafinowany)
- kakao (najlepiej surowe)
Opcjonalnie:
- duża szklanka pestek dyni
- nasiona chia
- jagody goji
- suszona morwa
- nasiona lnu
- karob
- cynamon
- inka (dla zapachu)
Posypka:
- sezam lub wiórki kokosowe
Prawie wszystkie składniki zamawiamy na allegro, ponieważ wychodzi znacznie taniej niż w zwykłym sklepie.
Kule mocy krok po kroku
- Nasiona możemy wcześniej namoczyć, ale jak nie namoczyliśmy to też ok.
- Na dno garnka dodajemy słonecznik i figi (bez ogonków). Zamiast 1 dużej szklanki słonecznika możemy dodać tyle samo pestek dyni.
- Opcjonalnie dla smaku i wyglądu garść jagód goji, suszonej morwy, nasion chia i nasion lnu.
- Dodajemy trochę wody i mieszamy.
- Następnie wszystko mielimy w wyciskarce, maszynce do mielenia mięsa lub blenderze. My używamy wyciskarki do robienia soku z nakładką, aby nic nie wychodziło z maszyny.
- Dodajemy trochę oleju kokosowego i kakao. Możemy także dodać karob, cynamon i inkę dla smaku i zapachu. Masa powinna być odpowiednio lepka, aby móc uformować kulki.
- Masę najlepiej wymieszać rękami.
- Przechodzimy do lepienia kulek. Obtaczamy kulki w sezamie lub wiórkach kokosowych.
- Gotowe! Wkładamy kulki do lodówki i cieszymy się ich smakiem przez kilka dni.
Jest to jeden z naszych podstawowych przepisów. Kule mocy to zdrowa i smaczna przekąska, która dodaje energii. Jednocześnie są łatwe w trawieniu i nie powodują uczucia ciężkości. Są wegańskie, surowe (raw) i szybkie w wykonaniu.
Smacznego!
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, co jemy, sprawdź nasz wpis „Dlaczego nie jemy obiadu ani kolacji?„.